Povijest

Povijest Hrvatskog traumatološkog društva

Ideja o osnivanju Hrvatskog traumatološkog društva (HTD) nastala je unutar zidova Klinike za traumatologiju Zagreb. Vođeni idejama prof. dr. sc. Miroslava Grujića, HTD osnovano je 30. lipnja 1961. kao posebna ˝Sekcija za traumatologiju˝ unutar Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).
Prof. dr. sc. Miroslav Grujić, tada ravnatelj Klinike za traumatologiju, izabran je za predsjednika Sekcije. Još od najranijih početaka, Sekcija je brinula o razvoju traumatologije unutar specijalnosti opće kirurgije, brinući se o unapređenju zbrinjavanja traumatiziranih bolesnika. Aktivnost Sekcije bila je iznimno važna u razvoju visokog stupnja zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata diljem Hrvatske. Tako su članovi Sekcije sudjelovali u razvoju AO principa osteosinteze te zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata općenito, ne samo u Hrvatskoj, već i na području cijele bivše Jugoslavije. Još od razvoja AO udruženja, hrvatski kirurzi sudjelovali su u njegovim raznolikim aktivnostima. Prvi AO tečaj na prostorima bivše Jugoslavije, održan je 1968. godine u Ljubljani. Bio je to također i drugi ikada održan AO tečaj izvan granica Švicarske, na kojem su 27 od 74 polaznika bili iz Hrvatske. Prvi AO tečaj održan unutar granica Hrvatske organiziran je 7. travnja 1981. godine od strane prof. dr.sc. Krešimira Koržineka u Ortopedskoj klinici u Zagrebu. Taj su događaj popratili brojni AO tečajevi, koji su se održavali na godišnjoj razini, te su AO načela prihvaćena od velikog broja traumatologa i ortopeda. Izobrazba za medicinske sestre postignuta je kroz tri AO ORP tečaja, održana 1982., 1991. i 1995. godine. Uz činjenicu da je prof. Koržinek preveo s njemačkog na hrvatski jezik prvo izdanje AO priručnika, pod uredništvom prof. dr.sc. Janka Hančevića i prof.dr.sc. Branimira Smiljanića sa zagrebačkih sveučilišnih klinika, objavljena je serija od 11 knjiga nazvana ˝Traumatologija u modernoj medicini˝. Iz navedenih je knjiga, većina traumatologa iz Hrvatske, Slovenije i cijele bivše Jugoslavije, učilo za specijalističke ispite i proširivalo svoje znanje iz polja traumatologije.
Prof.dr.sc. Janko Hančević izabran je za posljednjeg predsjednika ˝Sekcije za traumatologiju˝ unutar Hrvatskog liječničkog zbora (1989.-1992.); od 1992. godine ˝Sekcija za traumatologiju˝ unutar Hrvatskog liječničkog zbora, preimenovana je u Hrvatsko traumatološko društvo (HTD), a prof. dr. sc. Janko Hančević izabran je za prvog predsjednika (1992.-2003.). U to vrijeme, od strane ministra zdravstva, traumatologija je uvedena kao izdvojena subspecijalnost 2000. godine. Pod vodstvom prof. dr. sc. Krešimira Koržineka i prof. dr. sc. Borisa Laha, svake su se godine održavali traumatološki kongresi te AO tečajevi.
Prvi traumatološki kongres, sa značajnim međunarodnim sudjelovanjem, u Hrvatskoj je održan 2003. godine, također i 2006. te 2009. godine. Kongresima je predsjedavao prof.dr.sc. Gojko Buljat, kasnije dr. Ante Muljačić.
Zahvaljujući entuzijazmu članova Hrvatskog traumatološkog društva, napornom radu i dobroj organizaciji, pedeseta obljetnica AO udruženja, obilježena je osnivanjem hrvatskog ogranka AOAlumni udruženja, 9. veljače 2008. godine. Na prvom sastanku hrvatskog ogranka AOTrauma udruženja održanom u Klinici za traumatologiju Zagreb, dr. Bore Bakota izabran je za predsjednika, dr. Ante Muljačić (tadašnji predsjednik HTD) i dr. Tedi Cicvarić za dopredsjednike, dr. Mario Starešinić za glavnog tajnika, te dr. Ivan Dobrić, za rizničara. Još od svog osnutka, hrvatski ogranak AO udruženja bavio se raznim aktivnostima- od objavljivanja službene web stranice na AO portalu do sudjelovanja u raznim simpozijima, organiziranja godišnje dva do tri AO tečaja na hrvatskom i engleskom jeziku, AO europskih tečajeva te različitih AO programa za instruktore i članove udruženja. Od ožujka 2009. godine, Klinika za traumatologiju Zagreb je klinika domaćin za AO stipendiste, omogućavajući tako kolegama s područja bivše Jugoslavije i drugih zemalja diljem svijeta, edukaciju o AO metodama osteosinteze te kirurškom zbrinjavanju prijeloma, u najvećoj traumatološkoj bolnici u Hrvatskoj.
Zahvaljujući angažmanu članova HTD, osnovano je 2007. godine Hrvatsko udruženje hitne medicine i kirurgije, koje je kao i HTD, član European Society for Traumatology and Emergency Surgery. Pod vodstvom dr. Borisa Hrečkovskog, organizirane su brojne međunarodne edukacije, kao što su MRMI (Medicial Response to Major Incidents) tečaj, ITLS (international Trauma Life Support) tečaj i mnogi drugi. Zajedno s dr. Zoranom Rajkovićem i drugim članovima HTD, dr. Boris Hrečkovski aktivno sudjeluje u aktivnostima International College of Surgeons, kao njegov hrvatski ogranak.
U zadnjem desetljeću, HTD posebno potiče svoje članove na aktivno sudjelovanje u aktivnostima u ESTES, EFFORT, SICOT i BTS.
Od 2000. godine, kada je traumatologija postala neovisna subspecijalnost unutar opće kirurgije, većina članova HTD su tada opći kirurzi subspecijalisti traumatologije. Usporedo s obilježavanjem 50. godišnjice HTD, 2011. godine ministar zdravlja odobrio je uvođenje nove specijalizacije- ortopedije i traumatologije.
Na izborima, održanim 26. studenog 2015. godine, izabrani su za predsjednika prof. dr. sc. Tedi Cicvarić, dr. med., za dopredsjednike doc. dr. sc. Ivan Dobrić, dr. med. i doc. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med., za glavnog tajnika Tomislav Vlahović, dr. med. te za rizničara doc.dr.sc. Dinko Vidović.

2017. održan je 5. kongres Hrvatskog traumatološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem u Hotelu Antunović u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo 315 polaznika; odnosno 200 liječnika i 115 medicinskih sestara i tehničara.

Uvođenje nove specijalizacije iz ortopedije i traumatologije za sve članove HTD predstavlja izazov u edukacijskom i organizacionom smislu, te je tijesna suradnja traumatologa i ortopeda neophodna kako bi se ostvario adekvatan program specijalističke edukacije za nove naraštaje specijalista. Na globalnoj razini se također osniva 2014. AORecon koji je zamišljen kao mala inicijativa koja je danas prerasla u statavni dio AO organizacije pod okriljem divizije AOTrauma. AORecon predstavlja globalnu mrežu specijalista ortopedije i traumatologije koja provodi edukaciju iz područja rekonstruktivne kirugije zglobova i endoprotetike. S ponosom naglašavamo da je prvi AORecon tečaj osnove endoprotetike kuka i koljena u Hrvatskoj organiziran u Zagrebu 13. – 14. listopada 2017. s ukupno 27 polaznika iz devet zemalja svijeta.

U Rijeci i Opatiji su održani od 03.04. do 06.04.2019. AO tečajevi na teme „AOTrauma Masters Upper Extremity“, „AOTrauma Acetabular and Pelvis Fracture Management“, „AOTrauma/AORecon – Comprehensive Periprosthetic Fracture management of the Hip and Knee“ i „AOTrauma Pediatric Fracture Management“ uz praktične vježbe na kadaverima na Katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Većina članova HTD danas su specijalisti orotpedja i traumatologije te specijalisti opće kirurgije i subspecijalisti traumatologije, ali isto tako i specijalisti opće kirurgije drugih subspecijalizacija, ortopedije, dječje kirurgije, fizikalne medicine, radiologije. Svi specijalisti uključeni u zbrinjavanje traumatiziranih pacijenata te pacijenate s mišično-koštanim ozljedama u Hrvatskoj, mogu biti članovi HTD. Danas HTD broji oko 150 članova.
HTD je član European Society for Trauma & Emergency Surgery (ESTES). Web stranica HTD je http://www.htd.com.hr.
Htjeli bi još jednom zahvaliti, svim članovima HTD, kao i našim prijateljima iz časopisa Injury i AO obitelji, posebice prof.dr.sc. Peter Giannoudis, na savjetima i potpori tijekom svih ovih godina. Nadamo se da će Hrvatsko traumatološko društvo, biti barem toliko uspješno i aktivno u promoviranju zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata, kao što su i druga društva unutar Injury obitelji- znamo kako to nije lagan zadatak, ali predstavlja izazov s kojim se svakodnevno susrećemo.

Print