HTD Masters simpozij “Prijelomi platoa tibije” 04.06.2021.

Hrvatsko traumatološko društvo održalo je 04.06.2021. Masters simpozij “Prijelomi platoa tibije” sa međunarodnim sudjelovanjem. Cilj simpozija bio je predstaviti najnovija dostignuća i pokušati dati drugačiji pogled na dijagnostiku i liječenje ovih kompleksnih ozljeda. Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju simpozij je održan u obliku webinara preko „Zoom“ platforme. Na simpozij se prijavilo 165 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije i Njemačke.

Simpozij je započeo intervjuom sa velikanom traumatologije Josephom Schatzkerom u kojem je predstavljena nova dopunjena klasifikacija prijeloma platoa tibije. Nadalje, Shatzker je raspravljao o ključnim značajkama zbrinjavanja koje dovode do dobrih ishoda liječenja prijeloma platoa tibije. Također, raspravio je ulogu kirurškog liječenja ozljeda stražnjeg dijela platoa tibije te pokušao dati odgovor na vječno pitanje; što je važnije, stabilnost ili kongruencija koljenskog zgloba?

Potom je Harm Hoekstra, jedan od začetnika liječenja stražnijih ozljeda platoa tibije i inovator koji je dizajnirao implantate za liječenje stražnjih ozljeda platoa tibije, održao predavanje o razvoju kirurških pristupa na tibijalni plato sa naglaskom na postero-lateralni kut i medijalni pristup na stražnji dio platoa tibije.

U drugom dijelu simpozija su stručnjaci iz regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija) raspravili po 3 slučaja koji su slikovito prikazali ključne značajke kirurškog zbrinjavanja.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)