2018. GODIŠNJI SASTANAK HRVATSKOG TRAUMATOLOŠKOG DRUŠTVA U ZADRU

Kao što je već i običaj, Hrvatsko traumatološko društvo svake druge godine održava godišnji sastanak diljem lijepe naše. Nakon Rijeke i Kvarnera 2012, Hrvatskog zagorja 2014, te Čakovca 2016, ove je godine, 13. listopada domaćin sastanka bio dr. Jaša Pavić u predivnom Zadru.

Osim zajedničkog druženja i izmjene iskustva, jedan od ciljeva je predstaviti kolege i
traumatološko-ortopedske odjele na kojima rade, uspjehe koje postižu i problem s kojima se suočavaju. Kroz niz stručnih predavanja svoj su rad prikazale kolege traumatolozi i ortopedi iz OB Zadar, KBC Split, OB Dubrovnik te OB Šibensko-kninske županije .

Stručni dio sastanka održan je u centru Zadra u hotelu Kolovare. Nakon pozdravnog govora
domaćina dr. Jaše Pavića i predsjednika HTD-a prof. dr.sc. Tedija Cicvarića, početno predavanje održao je dr. Gordan Perišić, upoznavši skup sa radom odjela traumatologije i ortopedije OB Zadar, te brojem i opsegom operativnih zahvata. Dr. Duje Grčić, specijalist opće kirurgije i subspecijalist traumatologije prikazao je iskustva, prednosti i nedostatke primjene terapija negativnim tlakom na odjelu traumatologije i ortopedije OB Zadar. Uz zadovoljavajuće rezultate
liječenja , posebno je napomenuta potreba za multidisciplinarnim pristupom te neophodnoj suradnji sa bolesnikom u svrhu zadovoljavajućeg ishoda liječenja.

Doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, specijalist ortopedije i traumatologije , ravnatelj OB Dubrovnik, upoznao nas je kroz svoju prezentaciju, o osmogodišnjem istraživanju o mortalitetu kod bolesnika sa prijelomom u području kuka u OB Dubrovnik. Svojim je istraživanjem prikazao rezultate reorganizacije ortopedsko-traumatološke hitne službe, prednosti i zahtjeve koji su potrebni za daljnje unapređenje skrbi za bolesnike u OB Dubrovnik.

Dr. Matko Rošin, speicijalist ortopedije i traumatologije, vrlo je zanimljivim predavanjem prikazao kroz organizaciju i rad Zavoda za ortopediju i traumatologiju KBC Split, problematiku ne samo svoje ustanove, već i zbrinjavanje tramatoloških bolesnika u cijeloj Republici Hrvatskoj. Trenutni problemi i ograničenja s kojima se susreću kolege zavoda prikazani u prezentaciji, te budući planovi i projekti mogle bi biti smjernice i na razini zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

U drugm dijelu sastanka u Zadru održana je godišnja izvještajna skupština Hrvatskog traumatološkog društva. Prof. Dr.sc. Tedi Cicvarić izvjestio je članve o prošlogodišnjem radu društva te planovima za slijedeću godinu. Prošlogodišnji kongres traumatološkog društva, održan u ožujku prošle godine, pokazao se kao veliki uspjeh uz preko 300 sudionika, veliki broj radoinica za liječnike i medicinske sestre i tehničare, te vrhunskih predavanje svjetski priznatih predavača. U slijedećoj godini uz veći broj stručnih sastanaka, posebno su naglašeni AO tečajevi na kadaverskim preparatima u ožujku 2019. godine u Rjeci, te AO tečajevi u studenom 2019 u Zagrebu. Predstavljeni su i zaključci sjednice UO HTD-a održanoj 12.10.2019. u Zadru koji su jednoglasno prihvaćeni.

Doc.dr.sc. Mario Starešinić, prikazao je rad i planove AO Hrvatska za slijedeću godinu i upoznao sa mogućnostima edukacije u vrhunskim inozemnim centrima pod pokroviteljstvom AO fondacije. Slijedeće godine izlazi dodatak časopisa Injury, službenog časopisa HTD-a , te je napomenut rok za prijavu znanstvenih radova. Članstvo je upoznato sa novostima oko priznavanja nove specijalizacije iz orotpedije i traumatologije subspecijalistima traumatologije u Republici Hrvatskoj, te dokumentacijom koje je potrebno prikupiti. Doc.dr.sc. Ivan Dobrić, prenio je novosti o pripremi novog udžbenika iz kirurgije u čijoj izradi dijela iz traumatologije sudjeluju članovi HTD-a.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)